Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради безводието в Омуртаг

Снимка: Евтим Петков

Жителите на Омуртаг отново излизат на протест заради проблема с безводието. Недоволните граждани ще се съберат на площада между 12 и 13 часа. Искането е общинската администрация да възложи на "ВиК" Търговище изпълнението на задачите за нормално водоснабдяване на града, който от години е на воден режим поради недостиг на вода в сегашния водоизточник.

Протестът е след посещение на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, когато се прие план да се ремонтират и възстановят съществуващи мощности за спешно осигуряване на вода от пречиствателната станция "Ястребино".

Омуртаг е изправен пред сериозна криза и безводие за поредна година. Обявено е и бедствено положение, което беше удължено с още 30 дни. 

Проблем с водата винаги е имало, но ситуацията за местните хора е вече нетърпима. През почивните дни недоволството ескалира и те блокираха главния път София – Варна. 

Припомняме, че до 10 август кметското ръководство трябваше да осигури вода от язовир "Ястребино". За целта бе нужно да заработят помпите на първи и втори подем. Към момента обаче това не се е случило. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени