Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Тези местни избори трябва да бъдат проведени без машини

"Тази бюлетина, ако я видят някъде в Африка, ще бият дизайнера с тояги", каза изборният експерт

| Интервю
Стоил Стоилов
Снимка: Борислава Борисова

Подкрепям отварянето на Изборния кодекс, веднага след като се събере парламентът, заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов. 

"Там има няколко технически въпроса, които трябва да бъдат решени. Те не засягат правата на гражданите, правото за гласуване и т.н., но засягат огромен брой участници в изборния процес. Подкрепям отварянето на Изборния кодекс и решаването на тези няколко въпроса".

В предаването "Преди всички" той беше категоричен, че тези местни избори трябва да бъдат проведени без машини. "От тези машини ние нямаме добавена стойност", категоричен бе експертът. 

Факт е, че от парламентарните избори през 2016 г. до сега избирателният корпус е намалял с над 1 млн. души, подчерта той и добави, че машините не са донесли никаква полза

Освен това, според него, трябва да се удължи срокът между първия и втория тур на изборите:

"Смисълът на тези две седмици е да се даде възможност на политическите сили по места да си формират евентуалните коалиции, да си потърсят евентуалната подкрепа и да доведат до знанието на своите електорати какво са се разбрали". 

По думите му друг въпрос, който трябва да се реши, е за продължителността на изборния ден. Според него е безсмислен сегашният 13-часов работен ден. Няма никакъв проблем да приключим изборния ден в 17 часа, изказа мнението си Стоилов. Той добави, че в малките секции изборният ден дори може да приключи още в 16 часа. 

Според експерта председателите и секретарите на секционните комисии трябва да се извадят от властта на партиите и да са временни чиновници на ЦИКБългарските избори се сертифицират от политическите партии, коментира той.

"ЦИК са постоянно действащи, за да могат да правят анализ и управление на процеса. ЦИК трябва да се занимава и с аналитична дейност, например защо има недействителни гласове на местните избори. Трябва да се отварят редовно чувалите, трябва да се прави след всеки избор одит - защо това нещо е така, и да се дърпат ушите и на секционни избирателни комисии и на всякакви".

"Трябва да се оставят машините този път в склада, да се съкрати изборният ден, да се оправи обучението на секционните избирателни комисии, да се оправи протоколът и бюлетините. Тази бюлетина, ако я видят някъде в Африка, ще бият дизайнера с тояги", обобщи Стоил Стоилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.