Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан - в четвъртък

Поглед от въздуха към ядрената централа „Фукушима“, която претърпя тежка авария след земетресение и цунами на 11 март 2011 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че изпускането на вода от авариралата АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват. Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Процесът, който ще продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай. 
Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима". Централата аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония. Водата в нея беше подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тя обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация. 
Японската риболовна индустрия изрази опасения, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина. Китай се отнася критично към плана на Япония и миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени