Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията започна да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия

Снимка: БТА

Протестът на гражданите в защита на Паметника на Съветската армия продължава, въпреки че хората бяха изведени от палатковия лагер пред монумента от полицията.

Малко след 15.00 часа полицията започна да извежда хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия в София. По-рано през деня около монумента бяха издигнати метални заграждения.

От обединение "Левицата" обявиха, че няма да преместят лагера си в защита на паметника.

От "Левицата" пуснаха и нова жалба до административния съд София заради заповедта на областния управител на София Вяра Тодева за извеждането на хората от палатковия лагер днес следобед.

Един от първите изведени каза, че вече няма достъп до лагера и че в палатките са останали лични вещи на протестиращите:

"Щели да правят проверки сапьорски, за бомби. Ние ако сме искали да взривяваме каквото и да било, сякаш щяхме да чакаме да го заградят. Ние стоим на паметника не за да го взривяваме, а за да го пазим. Те искат да взривят паметника. Хората крещят: "Не съм нарушител, пусни ме". По този начин палатковият лагер остава "зазидан" вътре. Ако това се правеше за безопасността на хората, нямаше да ги извеждат по този начин, с полиция. Това се прави заради опита на областната управа, която си е навила на пръста, че ще събори паметника, да изгони хората, да си изгради скелето и да започне с демонтажа на паметника, абсолютно против волята на хората".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени