Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Съветската армия – с плътни огради! "Възраждане" и Левица възроптаха

7
Снимка: БТА

В София започна заграждане на Паметника на Съветската армия с високи и плътни огради. В района на монумента, който се намира в Княжевската градина, има засилено полицейско присъствие, униформени служители на реда са оградили паметника от всичките му страни.

Паметникът вече е ограден откъм бул. "Цар Освободител" и бул. Евлоги и Христо Георгиеви". Продължава ограждането му откъм ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски".

На място са лидерите на "Изправи се.БГ" и АБВ - Мая Манолова и Румен Петков, както и депутати от "Възраждане".  

По-рано днес лидерът на партия "Възраждане" призова в социалните мрежи симпатизантите си да отидат на паметника и да се противопоставят на ограждането му.

"Очевидно след като опитът снощи да има сблъсъци на паметника се провали в зародиш, сега дойде ред и на поръчителите на провокацията да се намесят. Нека който може да отиде там и да бъде заедно с хората от Възраждане, които дежурят там от седмици вече! ", написа той във Facebook.

От "ЛЕВИЦАТА!" също се заканиха да се противопоставят на заграждането и демонтажа на паметника в съобщение до медиите, изпратено от "Изправи се България", част от лявото обединение.

Мая Манолова коментира за БНР, че слагането на загражденията е незакнно и че ще бъде внесена жалба в съда. Тя каза още, че коалиция "ЛЕВИЦАТА!" няма намерение да премахне палатковия лагер пред монумента. А във Facebook Манолова написа и призова: 

"Идвайте. Просто няма какво друга да се направи. Всички, които сме на палатковия лагер, звъним на нашите подръжници, на различните организации, които сме тук, така, че идват хора от левицата, ще дойдат хора от "Възраждане"".

Снимки: БТА
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени