Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не 17, а 8 пациенти от Румъния очакват българските болници

Снимка: ФБ


Директорът на дирекция “Лечебни дейности” в Министерство на здравеопазването д-р Лучия Добрева - част от щаба, сформиран министъра на здравеопазването по повод случилото се във Румъния - сподели за БНР:

"По отношение на пациентите, които очакваме, броят им вече е от 17 стана на 8, тъй като от Европейската система за оповестяване при бедствия и аварии дадоха информация, че много от пациентите, постъпили в румънските болници, са стабилизирани и не се нуждаят от транспортиране в други държави. Не се знае кога ще дойдат. Не притесняваме румънските колеги. Заявили сме готовност да помогнем и да предоставим нашите лечебни бази за лечение на пострадалите граждани. Лечебните заведения са същите, за които говорихме - 7 места във ВМА-Варна, “Приогов” и Русе”.

"Румънците казаха, че ще транспортират, евентуално, пациентите с хеликоптери, които ще кацнат в София, Русе и Пловдив и оттам със санитарните автомобили на ЦСМП ще бъдат транспортирани до лечебните заведения", допълни Д-р Лучия Добрева .

Проф. д-р Ивайло Въжаров - директор на военноморската болница във Варна, каза, че всъщност в първите дни от този тежък шок, когато пациентите саинтубирани, те се нуждаят преди всичко от грижи в реанимациите, а по-късно - в клиниката по изгаряния, която във Варна е сред най-добрите.

“Имаме 9 места в реанимацията 7 вече са запазени за евентуално транспортиране на румънците”.

В момента във военноморската болница има двама пациенти с тежки изгаряния, българи. Един е починал през изминалите дни. Но професор Въжаров каза, че специалиститеса готови, във всеки момент, ако се наложи, пациентите да бъдат транспортирани от летище “Варна” с линейки на Спешната помощ.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна