Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аполония" отново събира елитни класически и джаз изпълнители

Празниците на изкуствата са от 28 август до 5 септември в Созопол

3
Снимка: Facebook /Празници на изкуствата Аполония

39-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" и тази година обещават много музикални изкушения на сцените в Амфитеатъра и Археологическия музей. 

Откриването ще бъде на 28 август от 20.30 ч. с галаконцерт на звездите на Националния музикален театър "Стефан Македонски". По думите на артистичния директор на "Аполония" Маргарита Димитрова, подобен формат ще бъде осъществен за първи път в историята на фестивала. 

Още същата вечер започват и камерните концерти, които по традиция през последните години се провеждат в Археологическия музей. Осем от тях са с класическа музика, а един е джазов - на Васил Спасов Трио. Началният час е 19:00.

Гости на "Аполония" ще бъдат Страшо Темков и Сара Пройковска от Северна Македония и български музиканти с международна кариера като Албена Данаилова, Пламена Мангова, Лия Петрова, Надежда Влаева, Венета Нейнска, Людмил Ангелов, Александър Сомов, Румен Цветков, Маргарита Калчева, Магдалена Калчева, Теодор Грозданов. 

Финалният концерт на 5 септември в Археологическия музей за пореден път е поверен на учениците от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, който тази година ще се проведе в рамките на Празниците на изкуствата в Созопол.

В Амфитеатъра на 3 септември за първи път ще се представи Orquesta Tipica Libertango - първият български танго оркестър. Негов основател и ръководител е Стоян Караиванов - победител в националната анкета на БНР "Музикант на годината 2022".

Интересни подробности за музиката, която ще звучи в класическата и джаз програма на "Аполония" 2023 разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор Маргарита Димитрова. Чуйте в звуковия файл.

Цялата програма на "Аполония" можете да видите ТУК.
  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени