Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Свилена Димитрова: Санкцията изглежда като бомба със закъснител

Частните и общински болници с критики към заложени в НРД санкции

Д-р Неделчо Тотев: Цели се някои играчи да си отидат от играта

| Анализ
Снимка: БГНЕС

Здравната каса да не заплаща извършената дейност на болници, които не са осигурили за персонала си минималните основни заплати, заложени в колективния трудов договор за отрасъл "Здравеопазване". Този текст е заложен в проекта на нов национален рамков договор между фонда и Българския лекарски съюз, стана ясно миналата седмица. В началото на тази се появи нов вариант на текста, който предвижда финансова санкция за лечебните заведения, които не изпълнят изискването в 6-месечния гратисен период, също разписан в проекта. Очаква се в следващите дни преговорите по проекта на договор да завършат и документът да влезе в сила от 1 септември.

Как представители на частните и общинските болници възприемат предвидените за тях наказания?

Формирането на работни заплати в болниците под заплаха да не им бъде платена дейността с обслужени пациенти е иновативна техника, смята адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. Организацията представлява предимно частни и няколко общински болници. 

Незаплащането на извършена дейност не би могло да бъде обосновано по никакъв правен начин, твърди тя.

"Санкцията на мен ми изглежда като бомба със закъснител."

Шестмесечният гратисен период, в който болниците няма да бъдат наказвани за неизпълнение на заложените минимални нива на заплащане на персонала, също няма да промени техните възможности, обясни адвокат Димитрова. По думите ѝ бюджетът за болнична помощ не търпи съществена промяна.

Доколко болниците - членове на тази асоциация ще бъдат засегнати, никой не знае към момента, тъй като никой не може да каже какви ще са приходите им през следващите месеци.

За ефекта от другата възможна санкция – глоба за болниците, неизпълнили изискването за минималните възнаграждения, притеснение изрази д-р Неделчо Тотев, управител на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници. 

"На този, който няма пари, още повече пари ще му вземаш. Той по този начин ще се научи още повече да няма. Ще доведе до това, което реално се цели – някои играчи да си отидат от играта. Визирам нашите болници."

Заложената в проекта на НРД методика е практически неработеща, смята Тотев.

Целта на тази методика е да се осигури персонал за болниците в трудно достъпни и отдалечени места. Според д-р Тотев обаче само няколко болници отговарят на изискванията, за да получат средства по тази методика, в рамките на ресурса от 2 милиона лева за септември, октомври и ноември тази година и за тях тези пари ще стигнат.  

"Но за всички останали – над 60 броя, които ще останем, невъзползвайки се от тази методика, ние трябва да осигурим пари за персонала. Клиничните пътеки са променени не символично, а подигравателно символично", коментира д-р Тотев.

Д-р Тотев изрази мнение, че като мениджър може да се справи с изискването да осигури минималните заплати по колективния трудов договор – 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра, 910 лева за санитар.  

"Но ще постигна онази уравниловка, която дори по времето на социализма я нямаше."

Колкото до другото намерение на Надзорния съвет на Здравната каса – да се заложи механизъм за намаляване на разликите в заплащането между отделните категории персонал и между специалистите от една и съща категория, адвокат Димитрова уточни, че има специалисти, които със своя успех са постигнали възнаграждения, които по тази методика трябва да бъдат намалени.

И сега в НРД е заложено, че не може да има разлика повече от 10 пъти между минималната и най-висота заплата, отбеляза от своя страна д-р Неделчо Тотев, като допълни, че такива разлики – 1:10, при тях няма.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна