Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак: Абсолютно погрешно е да ме обвиняват за бюджета на училищата

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "абсолютно погрешно" да го обвиняват за съкращаването на бюджета за ремонт на училищата. Това става на фона на разрастващия се скандал със затварянето по съображения за сигурност на училища, строени с газобетон, чийто срок на годност е изтекъл. 

Джонатан Слейтър, постоянен секретар в Министерството на образованието за периода 2016-2020 година, обвини Риши Сунак, че като министър на финансите през 2021 година е свил наполовина бюджета за въстаноняване на до 50 училища годишно. Снощи Риши Сунак реагира с думите, че "едно от първите неща, които е направил като министър на финансите при първия му преглед на разходите през 2020 година е да обяви нова десетгодишна програма за възстановяването на 500 училища. Той добави, че 95% от 22 000 училища в Англия "няма да бъдат засегнати" от кризата с газобетона и че по-голямата част от училищата, които все още очакват решения за тяхната съдба, ще бъдат известени през следващите седмици.   

Британското правителство обаче е изправено пред въпроса как е позволило отдавна установена опасност при използването газобетон да доведе до внезапното затваряне на повече от 100 училища точно преди началото на учебната година, което прави почти невъзможна мисията директорите или да осигурят алтернативни сгради или да преминат към онлайн обучение. Напрежението около училищата вече е толкова високо, че министърът на образованието Джилиън Кийгън, която цял ден даваше интервюта за медиите, се изпусна и изпсува в ефир, когато се опита да обясни, че вместо да ѝ бъде изразена благодарност за всичко, което се опитва да направи, тя е обвинявана. Кийгън по-късно се извини. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна