Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Очакван резултат от "Три морета" е дали Гърция, Украйна и Молдова ще бъдат приети

"Темата за Черно море задължително ще е във фокуса на срещата в Букурещ"

| Интервю
Валентин Радомирски
Снимка: Ани Петрова

"На сегашната среща ще има отново трудности да се преодоляват различията между отделните страни кои проекти да имат многонационално значение, за да бъдат приети. И кои ще бъдат финансирани с оскъдните пари, които досега са събрани. Основният резултат, който може да се очаква, е дали ще бъдат приети на принципа на асоциираното партньорство Гърция, Украйна и Молдова".

Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски, бивш посланик на България в Букурещ., по повод на 8-ата Среща на върха на инициативата "Три морета" в Румъния, която ще се проведе на 6-и и 7-и септември 2023 г.

 Според него темата за Черно море задължително ще е във фокуса на закритите срещи на формата в Букурещ:

"Черно море става епицентър на конфликта. Обстановката в момента е такава, че войната в Украйна и всички проблеми, които тя създава - зърнената сделка, коридорите, които сега се очертават за преминаване на корабите - акцентират върху Черно море. Още повече, че американците внесоха и по всяка вероятност ще приемат една много сериозна Черноморска стратегия, в която се говори за доминация на НАТО в Черно море. ... Разбира се, че ще бъдат засегнати интересите на държави като България и Румъния - примерно корабоплаването в момента. ... Нещата постепенно придобиват окраски, които ни приближават към ескалация. Надявам се, че на тази среща в Румъния военно-политическите въпроси, които по всяка вероятност ще останат за широката публика по-скрити зад икономическите проекти, ще бъдат главната тема на разговорите между ръководителите на държавите". 

Радомирски подчерта, че най-големите черноморски държави - Турция и Русия - не участват в Инициативата "Три морета".

Интервюто на Даниела Големинова с Валентин Радомирски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна