Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва програма за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради

Кипър
Снимка: Pixabay

Програмата на правителството на Кипър за разрушаване или ремонт на опасни жилищни сгради и финансово подпомагане на семействата в тях навлиза в етап на практическо изпълнение. Днес в Официалния вестник на републиката ще бъде публикувана обявата за първия търг, съобщиха от вътрешното министерство.

Пет жилищни блока в Никозия са първите, които ще бъдат съборени. От днес текат сроковете за предстоящите дейности. Офертите по търга се подават до 22 септември, две седмици ще продължи тяхното разглеждане и оценяване, така че разрушаването на първите сгради се очаква да започне в средата на октомври, уточниха от вътрешното министерство.

С одобрената през април програма правителството се опитва да реши дългогодишния остър проблем с крайно лошото състояние на блоковете, построени от държавата за кипърските гръцки бежанци от северната част на острова след турската инвазия през 1974 г.

В първата ѝ фаза са включени 43 рискови сгради, 20 от които са обявени за "непосредствено опасни". За участие в плана досега са подадени близо 180 заявления. Правителството предоставя еднократна безвъзмедна финансова помощ на хората от тези сгради. Включилите се в проекта ще получат субсидия от 20 000 до 50 000 евро, а личната им вноска за новопостроеното жилище е от 10 000 до 75 000 евро.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна