Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има опасения за събираемостта в приходната част на бюджета"

Лъчезар Богданов: Добрата практика е максимално придържане към принципите на свободния пазар

Трябва да се готвим за по-нисък растеж, предупреди икономистът

| Интервю
Лъчезар Богданов
Снимка: Стопкадър, bTV

Подходът, който трябва да се следва, е да има компенсации или временно подпомагане от фиска за тези конкретни компании, които са понесли непредвидено някаква насочена вреда поради политически и геополитически фактори. "Да се прецени кой какви загуби е понесъл и защо ги е понесъл. Това прави и Европейският съюз. Добрата практика е максимално да се придържаме към принципите на свободния пазар".

Това каза за БНР Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика, в коментар на недоволството на земеделски производители от отпадането от 15-и септември на забраната за внос на украинско зърно.

"Един анализ на това, което се случва в бизнеса - фирма по фирма и производител по производител, може да покаже дали съответният бизнес е бил ощетен от дадена причина, която е извън негов контрол, и тогава да има компенсация от фиска", обясни икономистът. 

По думите на Лъчезар Богданов има опасения за събираемостта в приходната част на бюджета:

"Има доста стагниращо събиране на ДДС за първите 7 месеца на 2023 г., но част от факторите не са свързани с това дали се събират, или - не от приходната администрацията, а с общата макроикономическа картина.  От една страна има доста рязък спад на цените на енергоносителите, което означава и по-малко база за облагане. От друга - имаше промяна в режима на облагане с ДДС, което позволи на част отлагане на плащането на ДДС, което даде ефект в първите месеци на годината. 

Богданов подчерта, че трябва да се готвим за по-нисък растеж:

"Не знам дали можем да кажем, че чакаме рецесия, но при всички случаи - по-лоши тримесечия, отколкото бяха предходните".

Интервюто на Людмила Железова с Лъчезар Богданов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна