Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Бъдете будни във вярата

Снимка: стопкадър

"Бъдете будни във вярата, защото вярата е онази твърда непоколебима основа, която ни води към добруване, която ни води в пътя на доброто, за да отхвърляте всекидневно злото от нас". 

Това казва във видеопослание към българските ученици и учители за началото на новата учебна 2023/2024 година Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. 

Многоуважаеми преподаватели,

Драги родители!

Изминаха другите летни дни и сме на прага на новата учебна година, ще прекрачите всички Вие в утрешния ден, за да черпите с пълни шепи от съкровищницата на познанието, която е българското училище. Ще изучавате предметите, които ще ви дават основните понятия за заобикалящия ни свят. Свят, който е сътворен от нашия създател и творец Бога.

Искам да се обърна в този момент към Вас в контекста на заобикалящата ни действителност, на съвремието в което живеем.

Скъпи ученици,

Скъпѐте времето си защото, както четем в Свещеното Писание, дните са лукави. Това, което пропуснете днес много трудно може утре да се върне и да наваксате всичко в хода на така бързащото и устремено време към вечността. Учете с любов към Бога, към своите преподаватели, към своите родители. Усвоявайте своите знания не за оценката в училище, а заради това да бъдете наистина подготвени за света, след като прекрачите прага вън от учебното заведение. Та, живеейки в нашето общество да бъдете полезни на сто процента с Вашите знания, с Вашия неуморен труд, за да можеше да постигнете и удовлетворение от Вашите успехи за радост на Вашите родители, за радост на Вашите учители – да бъдете наистина достойни граждани на нашето общество.

Бъдете будни във вярата, защото вярата е онази твърда непоколебима основа, която ни води към добруване, която ни води в пътя на доброто, за да отхвърлим всекидневно злото от нас, та, с добродетелният ни живот, живеейки с вяра, надежда и любов – да бъдем Христови ученици: въз основа на любовта и чрез връзките на мира.

Честита нова учебна година!

Доброплодни успехи на всички Вас и бъдете здрави и устремени с вяра и упование в Бога!

На добър час! 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна