Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протестиращите земеделци ще изчакат до 15 часа конкретни предложения от МС

Снимка: БГНЕС

До 15 часа протестиращите земеделци изчакват конкретни предложения от правителството за решаване на поставените от инициативния комитет проблеми. Ако дотогава няма решения, те ще тръгнат с личните си автомобили към Министерския съвет. 
Днес протестиращите фермери ще останат цялия ден в Долни Богров до приключване на миньорски протест с непроменени искания:  
- Цената на изкупните продукти, които произвеждаме, не е реална за нас. ПРи тези завшени цени на торове, препарати, горива, не можем да продаваме под себестойност. Украинската стока подбива цената, плюс това и качеството е различно. Ние произвеждаме по европейски стандарт. 
- В България икономиката не е само търговия, а трябва да имаме някакво производство. Изхранването, продоволствието е национална сигурност. 
 - Ние сме земеделски производители от град Пловдив и сме тук, на протеста, за да подкрепим българското, родното производство.  
 - Целият сектор, който е свързан със земеделие, който препитава 99% от народа, защото само с айти -специалисти няма как да върви тази държава. Ние сме тук да протестираме заради вноса на храните, които ние произвеждаме и искат да ги затрият, както затриха местните производтсва.- Ами ние как да работим на загуба? Това просто не е възможно.
Според протестиращите твърдението на земеделския министър Кирил Вътев, че петте искания в протестното им писмо вече са изпълнение, не отговаря на истината.
МВР съобщи за блокада на пътя Русе - Силистра при кръстовището на с. Старо село. Движението е преустановено. Затворено е и кръстовището на пътя Силистра - Добрич на изхода при с. Калипетрово.


Какво казаха протестиращите чуйте в звуковия файл.По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.