Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Андрей Янкулов: Съдът е само гумен печат, който подпечатва искането за използване на СРС

"Важен е процесът по прилагане на контрол върху използването на специални разузнавателни средства"

| Интервю
Андрей Янкулов
Снимка: Личен архив
Въпреки декларацията на управляващите и личният ангажимент на акад. Денков, че новият Антикорупционен закон е приоритет, вчера депутатите не гласуваха нито една алинея. Причина за това не бяха опозиционните формации, а разногласия между управляващите.

"Важно е да се направи нещо работещо и качествено. Честите промени показват липсата на изначална концепция и визия", обясни пред БНР адвокат Андрей Янкулов, Антикорупционен фонд.

И до момента Антикорупционната комисия се избираше от парламента, не е имало президентска квота, отбеляза той в предаването "Преди всички".

"Предвижда се обаче т.нар. двустепенна процедура на избор с номинационен борд, който да прави предварително оценка на кандидатите и да ги предлага на НС за окончателен избор. Това е добра европейска практика за деполитизация". 

Важен е процесът по прилагане на контрол върху използването на специални разузнавателни средства, смята адв. Янкулов. 

"Контролният механизъм не се прилага адекватно в момента. Съдът е само един гумен печат, който подпечатва искането за използване на СРС. Важно е как този специализиран орган – Бюрото за контрол на СРС осъществява този контрол  при експлоатацията на самото разузнавателно средство". 

Адв. Янкулов коментира и случая, при който беше застрелян извършител на грабеж в столицата при опит да бъде задържан от полицията. 

"Намирам за притеснителни коментарите за използване на смъртоносна сила от полицията срещу предполагаеми престъпници във всеки един случай. Това е стандарт, който не е европейски. Не може да се осъществява при всяко едно бягство на престъпник. Логиката на правомощията трябва да дава за възможност да бъде задържан престъпника, а не да бъде убит. Възниква и въпросът дали полицията е адекватно подготвена и обезпечена да действа в ситуация, когато трябва да бъдат задържани лица".

Цялото интервю на Силвия Великова с адв. Андрей Янкулов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!