Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 16 населени места у нас ще има "Нощ на литературата"

| Репортаж

За 12-а поредна година у нас ще се проведе инициативата "Нощ на литературата". 

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места у нас на 27 септември, а темата тази година е "Книгите са нашите острови на нормалност“.

Нощта на литературата е събитие, което се провежда по едно и също време в различни градове на стария континент. Целта е публиката да се запознае със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места, разказва Валентина Стоева от фондация "Детски книги", която е организатор на "Нощта на литературата".


"Всяка година променяме периметъра. Тази година, в София специално, сме фокусирани около Докторската градина, парка "Заимов". Локациите, които подбираме са нетипични за представяне книги за четене. Публиката трябва да направи много добре своята преценка кои 7 гнезда иска да посети, защото четенията са на всеки 30 минути и последното започва в 21.00 часа. Четците всяка година са различни. Те са обикновено много атрактивни личности, които поднасят текстовете по съвсем различен начин. Всъщност това е най-хубавото на "Нощта на литературата". Тя е нетипична и изненадваща".

Освен в София, "Нощ на литературата“ ще има и в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч и още градове. Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са полската авторка Вислава Шимборска, финландката Пия Лейно, ирландецът Джон Бойн, украинката Гаска Шиян. Първото четене е в 18.00 часа. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени