Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Радев да бъде санкциониран с импийчмънт за путинистката му позиция"

Петко Георгиев: Не виждам причина местният вот да пренареди политиката в държавата

"Номинирането на Хекимян не е присъда върху bTV и журналистите"

| Интервю
Петко Георгиев
Снимка: Савина Спасова

Не виждам някаква причина, от която местните избори биха могли да пренаредят политическото пространство в национален план

С този коментар започна анализа си пред БНР журналистът Петко Георгиев, според когото правителството "Денков-Габриел" може да изненада с продължителността на живота си, но може в един момент да се ускори ротацията:

"Но ускорената ротация може да се случи само под условие, че се случат изненадващи резултати на местния вот, които да докажат, че има огромна разлика в обществената тежест на ГЕРБ и ПП-ДБ. Иначе нещата ще си вървят така, както са си предвидени". 

В предаването "Нещо повече" журналистът коментира номинацията от ГЕРБ на Антон Хекимян за кандидат за кмет на София и определи реакцията на тази информация като преувеличена:

"Не смятам, че изборът на един човек, независимо от колко високо в сферата на управлението на ключови медии в България идва като кандидат на една партия, да бъде приписвано като вина на всички хора, които професионално си гледат работата в медиите. Не смятам, че с неговия избор трябва със задна дата да се обяснява всичко, което се е случило в ефира на bTV през годините, в които той е бил там. Няма нищо лошо в това един журналист в един момент да стане политик - имаме и добри примери, имаме и лоши. ... Но това не е присъда върху bTV и върху хората, които си вършат съвестно работата в медиите". 

С издигането на Хекимян за кандидат-кмет на ГЕРБ Бойко Борисов успешно се е дистанцирал от резултатите на местните избори в София, смята Петко Георгиев и уточни:

"Евентуалната загуба на кметските избори в столицата няма да е на Борисов".

Журналистът изказа увереност, че изборът в София няма да бъде постигнат на първи тур и определи като нереалистични очакванията да бъде избран столичен кмет без балотаж.

Според Петко Георгиев президентът Румен Радев трябва да бъде "санкциониран чрез процедура за импийчмънт и чрез отстраняване за путинистката позиция, която той отстоява като държавен глава на България":

"Вместо чрез конституционни промени да се правят опити да се ограничават неговите правомощия в една или в друга област. ... В моите очи той нанесе сериозни щети на българската външна политика и на бъдещето на страната. Радев трябва да понесе политическата отговорност за това, иначе до края на мандата си ще продължи да се занимава с това, с което се занимава и в момента, а то е да вреди по всяка тема, по която може. Единствената му цел е да върне на власт някаква форма на служебно, пропутинистко правителство".

Интервюто на Людмила Железова с Петко Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.