Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиерът: Плановете ще бъдат приети въпреки протестите

Премиерът Николай Денков
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков е разговарял с лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", научи репортер на БНР. 

Министър-председателят е отказал категорично да бъде отложено приемането на териториалните планове за въглищните региони. Въпреки протестите и блокадите в страната това ще стане днес на заседание на кабинета.

Денков беше категоричен, че правителството няма да си позволи да изгуби 4 милиарда лева:

"Освен 1,4 млрд. лева, дажа над, които са свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд., които са свързани с всички останали териториални планове. Така че трябва да е ясно, че правителството днес ще приеме плановете".

Запитан дали хората ще запазят работните си места, той коментира:

"Никой в момента не може да им каже, че до пенсиониране те ще запазят същите работа и заплати. Няма такъв сектор по света, няма и в България. Начинът да се избегне ескалацията е като се седне на масата и се разговаря.

Премиерът допълни, че плановете са преработени:

"Ясно е, че говорим за 2038 година. Никой не говори за друга дата в момента. Имаше възражения да отпадне 2026 година за Бобов дол - отпаднало е. Имаше предложение да подготвим споразумение. Ние сме подготвили вариант на споразумение, идпрати сме го към синдикатите. Има време да се преговаря".

За проектите на фирми, които породиха недоразумения с ГЕРБ, премиерът каза, че текстовете вече са поправени.

"Това не са фирми, които са избрани. Това са фирми, които при предварителен въпрос са казали - ние сме готови да инвестираме. Когато завършат преговорите с ЕК, следващата година ще бъдат написани насоки за кандидатстване, ще бъде открита процедура, в която всеки ще може да кандидатства и ще има истинско състезание кой ще инвестира и може да получи съфианнсиране. Този процес тепърва започва", каза министър-председателят.

Отговорите, дадени от Денков, не удовлетворяват синдикатите. Хората по места ще решават как ще продължават протестите.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.