Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Дробачка: Няма здраве без психично здраве

Снимка: medicalnews.bg, Архив

Няма здраве без психично здраве, категорична бе пред БНР Албена Дробачка – ръководител на Младежка къща "Скрити лайкове" – един от организаторите на днешната международна конференция, на която експерти обсъждат причините за увеличаването на психичните разстройства при младите хора.

Проблемът е изключително сериозен, подчерта тя и обясни:

"Може би в държави като България все още не си даваме сметка, че не може човек да бъде здрав, без да е и физически, и психически здрав. Опитваме се през тези години да насочваме фокуса на всички, на обществеността като цяло, върху психичното здраве на децата, младежите, възрастните – за да си кажем, че без човек да е устойчив, да е спокоен, да е психически стабилен, няма как да функционира щастливо, нормално и настина устойчиво във всичко останало, което прави".

В предаването „Хоризонт до обед“ Дробачка посочи като проблем неразбирането, че психичното здраве е водещо за живота на човека. Освен това хората не трябва да са подвластни на автостигмата, за да могат да търсят помощ, подкрепа и лечение, добави тя.

"Хората все още не признават пред себе си, че имат психичен проблем. Родителите трудно признават пред себе си, пред близките си, пред познатите си, че детето им има психичен проблем, за да могат да потърсят помощ".

Според нея проблемът с психичното здраве не е достатъчно осветен в българското общество, което трябва да се промени. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна