Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника.

Грант Шапс, който неотдавна замени на поста Бен Уолъс, посочва в интервюто, че британски войски ще бъдат разположени в Украйна за първи път съгласно планове, които се обсъждат с военното ръководство. Обсъдено е преместване на официално ръководената от Великобритания програма за обучение в Украйна, вместо да се разчита на бази на Обединеното кралство и други членове на НАТО. 

Шапс също така призовава повече британски фирми в сферата на отбраната да разкриват заводи в Украйна. 

След пътуване до Киев миналата седмица министърът на отбраната разкрива също, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски за това как британският флот може да играе роля при защитата на търговски кораби от руски атаки в Черно море. Всичко това би било голямо увеличение на участието на Обединеното кралство в защита на Украйна срещу настъплението на Владимир Путин. Като част от ръководената от Великобритания операция "Интерфлекс" (Interflex) повече от 20 000 новобранци от въоръжените сили на Украйна преминаха обучение в Обединеното кралство от началото на 2022 година в бази като "Солсбъри Плейн" (Salisbury Plain), които Шапс посети в петък.

Но членовете на НАТО, включително Обединеното кралство, избягват официалното разполагане на войски в Украйна поради риска западният персонал да бъде въвлечен в битка с Русия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна