Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиерът ще се срещне с представители на работодателските организации утре

Подписахме споразумение, заяви Николай Денков след срещата в парламента

Премиерът Денков направи изявление в НС след срещата с протестиращите миньори и енергетици - 3 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

След 7-часови преговори със синдикалните организации на енергетици и миньори премиерът Николай Денков представи споразумение, под което са се подписали почти всички формации. Една от тях е поискала време, за да го съгласува с членовете си.

Денков изрази удовлетворение от срещата. 

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори" - това каза пред журналисти премиерът след срещата в сградата на Народното събрание.

Той поясни, че подписите стоят под седем точки.

Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство.

Ще се радвам да се присъединят и други, това е тяхно решение, коментира премиерът.

На най-важния въпрос – ще спрат ли протестите на миньорите и енергетиците, Николай Денков отговори така: "Аз не мога да говоря от името на протестиращите, питайте ги тях. Това, което мога да кажа, е, че под този документ има подписи".

Денков допълни, че има искания на различните синдикални организации, които противоречат помежду си и постигнатото споразумение е само началото на прецизирането на начина, по който ще бъдат изпълнени исканията на миньори и енергетици, но без това да противоречи на европейските норми.

Помолен за коментар дали е готов да си подаде оставката и при какви условия, както стана ясно от изтеклите в социалните мрежи записи, Денков отговори:

"Това, което казах е, че аз поемам ангажимента, че тези точки ще бъдат изпълнени, с една уговорка и тя е, че не противоречат на европейски регламенти. Защото имаше доста изказвания, в които се казваше: ама нас това не ни интересува, не ни интересуват европейските регламенти. Мене ме интересуват, докато зависи от мен, аз ще ги спазвам", заяви Денков.

Също така премиерът коментира и напрежението, което се появи в партньорите от "некоалицията" заради териториалните планове:

"Тази работа е като гребането в една лодка, ако не гребем всичките заедно, лодката ще се върти на едно място, а както някой удачно беше написал по социалните мрежи, който не гребе, той има време да клати лодката".

Най-вероятно ще има заседание на парламента утре, на което споразумението да се оформи като декларация на Народното събрание. Предстои обаче решение на председателя на парламента Росен Желязков дали това да се случи утре.

Другият вариант е гласуване на заседанието в четвъртък. 

Тази вечер е насрочено заседание на Министерския съвет, което закъсня с два часа заради преговорите на премиера, министри от кабинета и представители на синдикалните структури в НС. 

Денков ще се срещне утре с представители на работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата ще бъдат обсъдени основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора, се посочва в съобщението.

Срещата ще се проведе в сряда, 4 октомври, от 9:00 часа в Министерския съвет.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.