Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще подкрепи вота на недоверие към правителството, иницииран от "Възраждане" и ИТН

Корнелия Нинова
Снимка: БТА

БСП ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който беше иницииран вчера от "Възраждане" и "Има такъв народ" заради политиката на кабинета в сектор "Енергетика".

Социалистите ще се включат като съвносители, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след проведено заседание на Изпълнителното бюро. Тя уточни, че ще бъдат добавени още мотиви към искането и днес следобед вотът на недоверие ще бъде внесен:

"Например ще добавим цялата картина в енергетиката, не само конкретния повод и конкретния случай с въглищните централи. Ще добавим и решението за дарението на двата ядрени реактора, решение по отношението на концесията и последствията за цените на петрола и т.н.".

За да бъде успешен вотът на недоверие, е необходима подкрепа от поне 121 гласа в пленарната зала. БСП, "Възраждане" и ИТН имат общо 71.

Досега партиите, които подкрепят правителството, декларират готовност кабинетът да изкара пълен 4-годишен мандат.

Бойко Борисов заяви днес, че ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство. Според него има силно работеща законодателна власт. Той обаче критикува кабинета, като заяви, че има 7-8 министерства, в които нищо не се случва и даде пример със спорта. Борисов допусна смени на министри при ротацията на премиера Денков с Мария Габриел.

Той каза още, че ще даде оценка на финансовия министър, когато бъде внесен бюджетът за следващата година.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна