Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световъртежът – състояние или болест?

доц. д-р Георги Ангов
Снимка: Кирил Чобанов

"Не виждам, не чувам, вие ми се свят…" – текст от песен, който ни послужи за "мост" към една болезнена и сериозна тема: световъртежа.

Какво означава тази диагноза? – състояние или болест, попитахме отоневролога д-р Георги Ангов. Какви са симптомите на миниеровия синдром, кои болести увреждат средното ухо и ушния нерв, как се диагностицират и лекуват тези състояния?

Доцент Ангов направи кратка характеристика в исторически и съвременен аспект на характерните симптоми и професионалното им диагностициране. Гостът на първия за есенната кампания оригинален брой "За здравето" очерта и редица утежняващи фактори: шумната среда, стреса, загубата на ориентация, вредната градска и околна среда.

Къде у нас и как се прилагат изследвания и технологии за диагностика и лечение, попитахме опитния отоневролог. Доц. Ангов очерта редица методики както за поставяне на точната диагноза, така и за адекватната терапия. В нея, освен лекарствени препарати, биват включвани и редица рехабилитационни упражнения, които благоприятстват оздравителния процес.

В хода на здравното предаване с въпроси и мнения участие взеха и слушатели, на които доц. Ангов отговори и коментира техните тревоги. Като отправи най-важното послание за нашия екип и за всички, които ценят здравето: не се самолекувайте, при проява на подобни симптоми потърсете лекар-специалист, който ще реши адекватно вашите проблеми.

"Освен в Александровска болница, където аз работя, в страната има изградена мрежа от кабинети и специалисти по отоневрология, които успешно прилагат всички съвременни методи за диагностика и лечение на миниерова болест, както и на състояния, които описваме като световъртеж, гадене, неразположеност, мигрена и прочие“, заключи нашият съботен гост.


Снимка – Кирил Чобанов, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!