Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин определи настоящия сблъсък "Хамас" - Израел като "ярък пример за провала на американската политика в Близкия изток"

Владимир Путин се срещна в Кремъл с иракския премиер Мохамед ал Судани

Руският президент Владимир Путин ( вдясно) и министър-председателят на Ирак Мохамед Шиа ал Судани разговаряха в Кремъл, Москва, 10 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че въоръженият конфликт (или войната) между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" е "ярък пример за провала на американската политика в Близкия изток". 

На среща в Кремъл с иракския премиер Мохамед ал Судани Владимир Путин обвини Съединените щати в опит за монополизиране на близкоизточния мирен процес.

"Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток, които се опитваха да монополизират регулирането", коментира руският лидер.

Според Владимир Путин Съединените щати не са търсели взаимно приемлив компромис, оказвали натиск и на двете страни, като всеки път са пренебрегвали, посочи той, "коренните интереси на палестинския народ":

"Преди всичко необходимостта от реализация на решенията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на независима и суверенна палестинска държава". 

Путин призова и двете страни в конфликта да сведат до минимум щетите за гражданското население. 

По-рано Кремъл заяви, че поддържа връзка и с двете страни и ще се стреми да играе роля в разрешаването на конфликта между тях.

Вчера:
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна