Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на палестинско-израелския конфликт

Палестинци носят ранено дете в болница Ал-Шифа в град Газа, 9 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви пълна обсада на ивицата Газа и безпрецедентна мобилизация. Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на новия палестинско-израелски конфликт. 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че започналата война с "Хамас" ще промени Близкия изток при посещение в южната част на страната. Тези райони в събота бяха нападнати от ислямистката групировка, на която, по думите на Нетаняху предстоят трудни и ужасни изживявания.

Израел тотално блокира хуманитарния достъп до Газа:

"Наредих тотална обсада на ивицата Газа - без електричество, без храна, без гориво, всичко е затворено. Бием се с животни и ще ги третираме като такива," заяви военният министър Йоав Галант, а малко по-късно колегата му, отговарящ за инфраструктурата, допълни, че Израел спира и водоподаването към ивицата.
Нарастват спекулациите, че предстои израелска сухопътна операция срещу Газа, след като освен блокадата властите обявиха и безпрецедентна мобилизация на 300 000 резервисти и пратиха танкове в южната част на страната. 
Блокада е наложена и на основната палестинска територия на окупирания Западен бряг. Там четирима души бяха убити при протести срещу израелските действия снощи. 

След изненадващата атака на "Хамас", все повече става ясно, че най-тежката цена и в тази нова война се плаща от цивилното население от двете страни.

След ужасяващите кадри на отвличания и безразборна стрелба от страна на ислямистки бойци в Израел, не по-малко тежки са картините от Газа.

Днес следобед главният град на ивицата беше обвит в пушека на множество израелски удари. Палестинските власти съобщиха за бомбардировки срещу джамия и бежанския лагер Джабалия, видеокадри показват множество сринати жилищни сгради и тленни останки на цивилни, включително на малки деца.

От "Хамас" излязоха и със съобщение, че сред загиналите на ивицата са 4-ма израелски заложници.

Продължава и насрещният огън. Сирени прозвучаха в различни части на Израел, включително в Тел Авив и Йерусалим, взривове е имало в южния град Ашкелон.

До момента са загинали най-малко 700 израелци и 500 палестинци. Ранените и от двете страни са хиляди. Съединените щати съобщиха за 9 техни граждани, които са загинали след началото на размириците, Великобритания за 10 убити или изчезнали британци. 

Същевременно израелската армия съобщи, че е обстреляла и цели на ливанска територия. Това се случва след ново навлизане на бойци, предполагаемо от солидарната с "Хамас" и палестинците групировка "Хизбула", на израелска територия. 
През последните часове Израел затвори пристанището в Ашкелон и разположеният там петролен терминал. Повече от 100 души се държат като заложници от "Хамас", обяви в Йерусалим израелският външен министър Ели Коен. По данни на властите в Тел Авив жертвите от израелска страна са повече от 700.

"Започнаха да похищават бебета, майки, възрастни хора, 80 85-годишни старци. Те са чудовища и терористи. Имат само едно желание - да убиват толкова, колкото могат", каза Коен.
Междувременно броят на израелските граждани, ранени при атаките на палестинската радикална групировка "Хамас", нарасна до 2616, съобщи здравното министерство в Тел Авив.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 08:54
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56