Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият израелски премиер

Ехуд Барак съветва израелското правителство да не бърза с наземната операция в Газа

Ехуд Барак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият израелски премиер Ехуд Барак заяви в интервю за списание "Икономист", че макар и категорично да подкрепя сухопътната кампания в ивицата Газа, не е съгласен с изказванията на сегашния премиер Бенямин Нетаняху за "унищожаване на "Хамас".

Според Ехуд Барак трябва да бъде парализирането и унищожаването на целия военен капацитет на "Хамас", така че да не може групировката да извършва операции като тези на "Ислямска държава". 

Той съветва израелското правителство да не бърза с наземната операция. "Не сме изправени пред екзистенциална заплаха от "Хамас", изтъква бившият премиер.

След като всички повикани запасняци преминат опреснително обучение, Израел може да поеме контрола над по-голямата част от ивицата Газа и да унищожи центровете на власт и военния капацитет на "Хамас" "за от две до шест седмици", смята Барак.

Той казва, че за разлика от големите сухопътни операции през 2009 г. и 2014 г., когато Израел едновременно навлезе в различни райони на ивицата Газа, този път офанзивата може да се проведе на етапи.

Въпреки че е уверен в способността на армията да смаже "Хамас", Барак е на мнение, че наземната операция трябва да се отложи, ако може да се постигне споразумение за освобождаването на поне някои от взетите като заложници около 120 цивилни и войници.

Според него също е важно Израел да гарантира, че действията му се възприемат като легитимни от целия свят.

В друго интервю за Скай нюз, бившият израелски държавник посочи в подобен дух, че Израел не трябва да слиза на нивото на поведение на "Хамас", защото е ангажиран в съблюдаването на международното право. 

Според него Бенямин Нетаняху не трябва да остава за дълго премиер на страната след нахлуването на "Хамас", защото носи лично отговорност за провалите.

Ехуд Барак: Нетаняху не трябва да остава лидер на Израел след безпрецедентното нахлуване на "Хамас"

Ехуд Барак бе премиер на Израел от 1999 до 2001 година, а сега е гласът на опозицията в страната.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна