Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите в Газа вече са 2750, Израел отрече да е обявил примирие

Деца гледат през разрушена сграда в Ивицата Газа, 14 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Броят на жертвите на израелските удари срещу Ивицата Газа се увеличи до 2750 души, предаде АФП. Военните действия на еврейската държава са в отговор на изненадващо нападение на радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври, при което в Израел бяха убити 1400 души, мнозинството от тях цивилни.

Около 9700 са ранените в контролираната от "Хамас" Газа, съобщиха местните здравни власти.

Говорител на израелската армия каза в понеделник, че е уведомил 199 семейства, че техните роднини са държани в Газа като заложници след нападението на "Хамас" срещу Израел миналата седмица, което е значително повече, отколкото предишните оценки за около 155.

Междувременно от офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху отрекоха съобщения за постигнато примирие, което да позволи доставките на помощи в Газа и евакуация на чужденци в Египет.

Израелската армия съобщи днес, че евакуира жители по протежение на северната си граница с Ливан на фона на напрежение в района.

Жителите на 28 села, които се намират в рамките на 2 километра от ливанската граница, ще бъдат преместени във „къщи за гости, финансирани от държавата“, съобщиха Израелските сили за отбрана. Едно от селата, Щула, вчера стана обект на ракетна атака от страна на "Хизбула". Вчера цивилен израелец и военен бяха убити при ракетни атаки от Ливан, а армията нанесе ответни удари и атакува инфраструктура на ливанската групировка "Хизбула". Тази нощ Израел нанесе удари по Ливан, насочени срещу военна инфраструктура, принадлежаща на ливанската групировка "Хизбула". Не се съобщава за жертви.

Американски медии съобщиха, че Египет може да отвори отново пропускателния пункт „Рафах“ за няколко часа от 09.00 часа местно време, но към момента той остава затворен.

ООН предупреди, че животът на хиляди пациенти ще бъде изложен на риск, ако запасите от гориво във всички болници в Газа свършат през следващите 24 часа, както се очаква. Израел по-рано призова 1 100 000 палестинци, живеещи в северната част на Газа, да се преместят на юг. Стотици хиляди го направиха, като удвоиха населението на южния град Хан Юнис за една нощ.

Днес се очаква ново посещение в Израел на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Обиколката му след нападението на „Хамас“ миналия уикенд започна от Израел и продължи в Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Израелски полицаи потушават пожар след ракетно нападение в Сдерот, 15 октомври 2023 г./БТА
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна