Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Би Би Си се проведе протест заради отразяването на конфликта между Израел и "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 400 демонстранти се събраха пред сградата на Би Би Си в централен Лондон с развети израелски знамена и лозунги: "След като кралят може да нарече "Хамас" терористи, можете и вие".  

Официалната политика на Би Би Си е, че не може да нарече "Хамас" терористи, защото нарушава правилата за безпристрастност. Използването на думата терористи би било заемане на страна, казват от корпорацията, и се оставя на аудиторията да направи своята преценка на базата на предоставената от медията информация. 

Събралите се протестиращи обаче не споделяха това мнение. Ръководителят на Кампанията срещу антисемитизма Гидиън Фалтър заяви, че "след като Би Би Си може да нарече убийците убийци, защо да не нарече терористите терористи". Той е убеден, че описването на "Хамас" като "бойци" ги прави по-лицеприятни за аудиторията. 

В същото време през уикенда пропалестински активисти също изразиха недоволство от отразяването на събитията, като опръскаха сградата на корпорацията с червена боя. 

Коментарът на Би Би Си е, че след като и двете страни я критикуват, това е знак, че нейните журналисти си вършат правилно и безпристрастно работата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени