Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов:

Няма прекомерна сеч в района на Царево, с учените имало терминологично разминаване

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Няма прекомерна и незаконна сеч в района на Царево, заяви категорично пред БНР зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов.

"На проверката направихме проверка предвид високия обществен интерес и трагедията в резултат на бедствието. Не се констатира никъде извънредна, прекомерна сеч. Няма незаконна сеч, няма прекомерна сеч. Това е и в доклада".
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Маринов коментира сигнала на доц. д-р Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на СУ, който вчера обяви пред БНР, че преди дни в Националния университетски център "Геопространствени изследвания и технологии" при СУ "Св. Климент Охридски" е получено писмо-становище от инж. Стоян Тошев - директор на Изпълнителната агенция по горите, което изисква от учените да преразгледат позицията си, изразена в представеното проучване на причините за бедствието в Царево. По думите му това не е било натиск, а несъгласие с термина "обезлесяване". Той заяви, че категорично не са съгласни с използването на този термин в случая. 

МЗХ работи в тясна връзка с науката и разчита на научните постижения и знанията на научната общност, подчерта зам.-министърът и добави:

"Във всички нормативни документи и управленски решения науката присъства и се взимат решения с тяхно участие и с техните знания и опит. В горския сектор ние каним науката от нашите академични институти - Института по гората към БАН и Лесотехническия университет. Центърът е свършил една работа, която не е правена досега, направили са изследване на 2 водосбора - много точни и хубави анализи са направили. За съжаление, те са използвали един термин "обезлесяване". Когато този термин го чуем от науката, се разбира, че на едно място, където е имало гора, тази гора безвъзвратно е загубена и я няма".

В нашия доклад на ИАГ, който сме им изпратили, им даваме легалната дефиниция на понятието "обезлесяване", подчерта Мирослав Маринов. По думите му на тези места е имало 60-годишна гора, която е изсечена, а на нейно място в момента има млада гора, която не се вижда на сателитните снимки. Зам.-министърът отбеляза, че горите в страната дори се увеличават с годините. 

Все пак Маринов призна, че трябва да са по-активни при комуникацията с обществото и медиите. 

Снимки: БТА

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.   
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна