Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Попов – майстор на пастела

"Смисъл за Петър Попов" – така е наречена възпоменателната, ретроспективна изложба в галерия "88 Камен Попов", посветена на художника, работил дълги години в Русенската опера, занимавал се с обществена дейност, но през всичкото това време неспиращ да създава една индивидуална, смела и съвременна в изразните средства живопис. 

При подготовката на тази изложба Еслица Попова, дъщерята на художника, която е в основата на тази изложба, се заравя в архива на Русенската опера, където се пазят много от неговите скици, за да избере най-подходящите. 

В галерията са показани 30 маслени картини, няколко пастела, ескизи, като в центъра е червеното дърво, което художникът често рисува. Един или друг елемент от творбите му, като това дърво или един път, сграда, лодка, залив носят устойчивост на композициите му. 

Петър Попов е ученик на Дечко Узунов и Илия Петров. Той обаче се чувства като натюрел по-близък до Дечко Узунов. В ранните си години Петър Попов рисува предимно живопис. Той е смятан за един от добрите ни майстори на пастела. Но животът му е трайно свързан с Русенската опера. Характерен похват за него е свличането на материала или така наречения дрипинг, противопоставянето на широки равно обработени цветни зони, стремеж към един внимателно режисиран баланс на картината. 

Чуйте в интервюто с Еслица Попова още за работата на нейния баща.

Снимка – галерия "88 Камен Попов"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна