Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Попов представя "Нови и избрани разкази"

| Интервю
Снимка: БГНЕС
Скоро на книжния пазар ще излезе новата книга на Алек Попов "Нови и избрани разкази".

В нея има един разказ, който се казва "Пътят на охлюва“ и е много показателен за духа на нашето време, обясни авторът пред БНР. 

"Засяга един модерен феномен – за социалните мрежи  и профанизацията на интимния свят на човекаЛесно можеш да се подхлъзнеш по тази плоскост и в едни момент да започнеш да споделяш неща, които са дълбоко лични. Самите хора често играят. Човек проектира някаква представа за себе си. Това е вечната човешка склонност да се преструваш. Социалните мрежи я насърчават" 

Не  е полезно обаче похвати от сферата на изкуството да навлизат в журналистиката, защото нещата се замъгляват, посочи Алек Попов в предаването "Нещо повече". 

"В момента е по-разумно човек да не предприема много прибързани действия и да преосмисли собствената си смъртност. Тогава нещата придобиват друг вид. Ние сякаш забравихме хуманизма и го заменихме с някакви лозунги". 

Той напомни, че Втората световна война дълго време държеше влага на политиците. 

"Изпълваше ги със смиреност и предпазливост от глобални сблъсъци. Това поколение политици обаче си отива. Студената война също беше изпълнена с предпазливост. Идва поколение от хора, които нямат спомен за войната и за тях цената на човешкия живот е по-абстрактна". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна