Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцати хора създават Селска академия по кулинария за деца в с. Смоличано

Снимка: ДВС Живей с любов

В „Радиокафе“ днес гостува Елена Начева, която години живот в Швейцария, Италия, Португалия и най-дълго в във Флорида (САЩ), се връща в България и създава детско ваканционно селище "Живей с любов".

То се намира в едно почти изоставено село в Осоговската планина – с. Смоличано, община Невестино (Кюстендилско). В него жителите са едва 18-20.

Там Елена Начева е реставрирала къщи и организира детски лагери, на които малчуганите се „връщат към природата“, учат се на изкуства и занаяти, срещат се с творци, сами отглеждат растения и ядливи култури.

Мястото много се оживява през лятото. Идват деца от цяла България - София Бургас, Враца и Видин, дори от чужбина.

Мястото постепенно се облагородява, разказа още Елена Начева. И планира неделно училище към местния храм.

Към плановете е и създаването на Селска академия по кулинария за деца.

Към идеята вече са привлечени шеф Петър Петрушев, шеф Андре Токев, местният майстор хлебар Свилен (който при детска работилница идва и раздава дъхав хляб), както и местните жени местни жени - Севда и Изографка, които могат да покажат как и какво се готви с подница (съд с глинено дъно и метален капак).


„Стремим се да каним хора, които могат да бъдат модел за децата. Всички работят безплатно и самоотвержено. Дават време, труд, любов. Учим ги на елементарни неща - да си отгледат домати, да си приготвят храна, да видят целия процес от посаждането до чинията. Виждала съм децата месят тесто с песен на уста", отбеляза Елена Начева () .

Тази събота – 28.10.2023 г., ще се проведе гурме вечеря за събиране на средства и създаване на Селската академия по кулинария за деца. Тя ще бъде към основаното вече читалище „Пробуждане“ в селото. Към него ще е и кулинарната академия. Предвижда се в края на седмицата и младежки пленер с гост - хайку автор.

Цялата история и идеите за бъдещето на ваканционното селище ще научите от разговора на Лили Големинова.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!