Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валентин Вацев: 3:0 за "Хамас" срещу американската дипломация

Русия ще победи военно-технически Украйна, прогнозира анализаторът

| Интервю
Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас", която беше успешна, коментира той и обясни: "На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта".

Авраамическите споразумения са система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблемът на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

"Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още доц. Валентин Вацев в предаването "12+3". И допълни: 

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. /…/ Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия ли или руския военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев и каза:

"България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големия проблем какво е сглобката и какво не е".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна