Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама тунизийци са обвинени във връзка с убийството на шведските граждани в Брюксел

Импровизиран мемориал на мястото на атентата в Брюксел, 17 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Съдия-следовател в Париж повдигна обвинения на двама тунизийци, които живеят в района на френската столица и за които се предполага, че са свързани с извършителя на нападението в Брюксел на 16 октомври, съобщи за АФП днес Националната прокуратура за борба с тероризма.

Двамата тунизийци са на възраст съответно около 40 и 50 години, допълват източници, близки до случая. Първият от тях, който живее във Франция от близо 20 години, официално отрича обвиненията, каза адвокатът му пред АФП. "Той няма нищо общо с нападението", заяви адвокатът Сулеймен Ракруки. Нападателят "бил негов приятел, когото той познавал от дълго време и у когото той не е виждал признаци на радикализация", настоява неговият защитник.

Адвокатите на другия тунизиец пък не пожелаха да коментират случая, посочва БТА.

След явяването им вчера пред парижки съдия-следовател, двамата тунизийци бяха обвинени в престъпен терористичен заговор и съучастие в убийство във връзка с терористичния акт, след което бяха изпратени в предварителен арест, допълва прокуратурата. Продължава разследването за изясняване на връзките им с нападателя - радикализиран 45-годишен тунизиец, който уби двама шведи с бойно оръжие.

Мъжът, застрелял двамата шведи, които бяха футболни фенове, и ранил трети човек в Брюксел, бил подал молба за предоставяне на убежище, но тя била отхвърлена през 2020 г. Според белгийските власти обаче той продължил да живее незаконно в Белгия. Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени