Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов: Сериозен обрат в борбата с властовата корупция няма да има

Според него се пристъпва към поредна реформа на антикорупционното законодателство без анализ на предходната

| Интервю
Андрей Янкулов
Снимка: БГНЕС

Сериозен обрат и промяна в картината на борбата с властовата корупция няма да се случи.

Това мнение изрази пред БНР Андрей Янкулов, старши правен съветник в Антикорупционния фонд, бивш прокурор и настоящ адвокат. По думите му това не може да стане "без сериозна промяна в прокуратурата и без сериозна концепция за промяна и реформа на системата на наказателното правосъдие в България".

Това, че се създава нова агенция, която да инкорпорира дейностите по разкриване на корупционни престъпления на висши държавни служители, само по себе си няма как да доведе до драстична промяна в борбата с корупцията по високите етажи на властта, коментира Янкулов в предаването "Преди всички".

Той допълни, че и досега не е известно колко корупционни престъпления на висши държавни служители е разкрила КПКОНПИ за времето на съществуването си.

"Няма яснота какво е вършила тази комисия."

Андрей Янкулов отправи и критики за липса на анализ какво се е случило след предишната реформа на антикорупционното законодателство и добави, че се пристъпва към поредната реформа без такъв анализ.

У нас дейността по разследване на престъпления е така заложена, че разследващите органи имат малко значение на фона на подобни органи в други държави, където те са с по-голяма автономност, поясни още той.

Какво ще се случва след редуцирането на правомощията на главния прокурор и какво ще се случва с йерархичните връзки, не става ясно нито от самия проект за промени, нито от политическото говорене по темата, заяви експертът. Той не е убеден, че има "ясна визия за прокуратурата и бъдещото ѝ управление".

Един от най-големите проблеми в наказателното правосъдие е липсата на възможност за външен контрол как прокуратурата си върши работата, посочи Янкулов.

"Подходът би трябвало да бъде всеобхватен, а не парче по парче", смята той.

"Всъщност ние хващаме тук едно нещо, там едно нещо, промените са в голяма степен ситуативни. Ако за едно нещо се постигне мнозинство, то се случва. Оттам се променя цялата картина какво можем да очакваме от въпросните поредни промени и поредна реформа."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна