Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти дискутират възможностите за по-устойчиво развитие на здравната ни система

Д-р Боряна Алексиева: В сферата на здравеопазването България попадна в омагьосан кръг

| Интервю
Снимка: Архив

Конференция на тема "За по-устойчива здравна система на България" ще се проведе днес в София. Организатори са Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Американската търговска камара в България. 

В рамките на форума ще се представи реалната картина на здравния сектор у нас и възможностите за по-устойчиво развитие на здравната система. 

Според д-р Боряна Алексиева - съпредседател на Комитет "Здравеопазване" на Американската търговска камара, в България липсва стратегически инвестиционен подход. 

"Макар българската здравна система да отбеляза един осезаем напредък за последните 20 години, се оказа, че България в сферата на здравеопазването попадна в един омагьосан кръг", подчерта тя в интервю за предаването "Преди всички". И отбеляза, че страната ни пропуска основни възможности да финансира някои от най-належащите си нужди в здравеопазванетоПо думите й има стратегически предизвикателства в тази сфера, които трябва да бъдат "преборени". 

Днешното събитие иска да предложи по-устойчива здравна система в България под формата на една добре организирана подкрепа, която да влезе в помощ и да постигнем консенсус за следващи необходими стъпки с цел подобрение на системата, посочи д-р Алексиева и уточни: 

"Присъствието на експерти в трите камари в направления, свързани със здравеопазване и дигитализация, е редно по някакъв начин, абсолютно доброволно и с ентусиазъм, да инициират създаването на формат за отворен диалог между тези заинтересовани страни за общи действия". 

На форума ще бъде представен чуждият опит, ще бъдат съпоставени здравните системи на България с тези на страни от Източна и Западна Европа. Ще се дискутира и по различни приоритетни области в здравеопазването, включително дигиталната трансформация. Целта е да се набележат най-важните стъпки за подобрение на здравната система.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна