Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Красимир Атанасов: Изкуственият интелект се използва повече като реклама

| Интервю
Снимка: Pixabay

Академик Красимир Атанасов от Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН е на първо място в класацията на българските учени и за пети път е сред двата процента топ учените в света на Станфордската класация. 

Преди дни излезе класацията за 2023 г. за цялостно кариерно развитие на учените (известна като Станфордска класация), според която сред първите два процента на най-добрите в света са 78 български изследователи. 16 от тях са членове на БАН, а още 33 са учени от Академията.

Класацията се изготвя ежегодно въз основа на анализ на наукометричните показатели на около 8 400 000 учени от 176 подобласти на науката.

Отделна класация се изготвя за научното развитие през предходната година. Тя включва общо 56 български учени. В нея са включени още 7 учени от БАН, които не фигурират в класацията за цялостно развитие.

"Изкуственият интелект е много разтегливо понятие, което се използва повече като реклама, за съжаление, отколкото да се доработва", каза пред БНР акад. Атанасов, който работи в областта на изкуствения интелект и обработката на изображения.

По думите му има още много да се работи, за да стигне той до възможностите на човека

Интервюто на Даниела Големинова с акад. Красимир Атанасов в предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна