Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на растежа на френската икономика

Растежът на икономиката на Франция се забави рязко през третото тримесечие, но успя да се задържи малко над нивото на стагнация благодарение на ускоряване на разходите на домакинствата, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика в еврозоната нарасна през третото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато се разшири с 0,6 на сто.

Подкрепа за макар слабия растеж през третото тримесечие оказаха потребителските разходи, които се повишиха с 0,7% след тяхна стагнация през периода април - юни.

Същевременно нетната търговия допринесе негативно за икономическия растеж, отнемайки 0,3 процентни пункта от БВП, тъй като износът се сви с 1,4%, докато вносът спадна с по-скромните 0,5 на сто.

Растежът на дълготрайните инвестиции обаче се ускори до 1% от 0,5% три месеца по-рано в резултат на по-големи инвестиции при производството на стои и в пазарните услуги. Държавните разходи през третото тримесечие пък нараснаха с 0,4% спрямо второто тримесечие, когато те се повишиха с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано БВП на Франция нарасна през третото тримесечие с 0,7% след растеж с 1,2% през второто тримесечие.

"Повишаването на потреблението на домакинствата е добра новина. То стимулира икономическия растежа през третото тримесечие", заяви пред репортери финансовият министър Брюно льо Мер, потвърждавайки същевременно правителствена цел за растеж на БВП с 1% за цялата 2023 г.

Льо Мер също така отбеляза, че последните тенденции за намаляване на инфлацията ще позволят на Франция да постигне целта си за нарастване на цените с 1,4% през 2024 г.

Френската инфлация се забави през октомври, тъй като цените в енергийния и хранителния сектор продължиха да отслабват. През октомври инфлацията се повиши с 4,5% на годишна база след растеж с 5,7% през септември, обяви Insee.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени