Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творчеството като терапевтичен метод в спектакъла "Бял лист"

Снимка: Радио София

Творчеството като терапевтичен метод, в подкрепа на жени, преживели домашно насилие. Това представя спектакълът "Бял лист", сътворен от "Театър на сетивата" и фондация "Emprove". Представленията са на 4 и 5 ноември 2023 г. в ОКИ "Красно село".

В спектакъла заедно участват артисти и жени, преживели домашно насилие и включва дейности за използване на изкуството като инструмент за себеизследване и грижа за себе си. 

С “Бял лист“ от екипа на "Сетивен театър" искат да изчистят съзнанието на публиката и участниците, сподели пред Радио София Златина Толева.

“Да отворим едно чисто поле, в което да можем да пренапишем своята история ида помечтаем как бихме се случили наново“, каза тя.

По думите й, спектакълът е имерсивен, което означава потапящ в действието.

“Това не е класически театрален спектакъл, дори много се отличава от познатата форма, тъй като няма публика, която да седи удобно настанена в столове и да гледа това, което се случва на сцената, тъй като и сцена няма. Това, което прави т.нар. потопена в действието публика е да се движи през цялото пространство, в което се случва спектакъла“, допълни Златина Толева.

Тя сподели, че е направен маршрут, който наподобява лабиринт, в който като влезеш не знаеш какво те очаква.

„Разчита се много на изненадата, на това будно съзнание, което през цялото време те кара да си тук и сега. Нямаш много възможност да си мислиш за други неща“.

По време на спектакъла хората от публиката се срещат с артистите и в тези срещи се случва театралното тайнство, допълни Златина Толева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна