Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Горан Деримачковски – началник на клиниката по урология в МБАЛ "Св. София":

Открит в начален стадий, ракът на простата е напълно лечим

Снимка: Архив

През целия ноември отбелязваме инициативата "Movember". В редица столични болници се провеждат профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

Препоръчва се профилактика за мъжете, които са навършили 50 години, а ако има наследствена обремененост, такъв преглед е добре да се прави още на 45-годишна възраст.

Има тенденция за подмладяване на възрастта сред онкологичните заболявания, каза пред Радио София д-р Горан Деримачковски - началник на клиниката по урология в МБАЛ "Св. София".

„Все повече млади мъже се диагностицират с това заболяване. На годишна база в България диагностицираме около 3000 пациенти с рак на простатната жлеза. Това е и идеята на инициативата "Movember" – месец ноември се смята за месец за профилактика на мъжкото здраве. Съветваме всеки мъж, който е над 50 години да си направи профилактичен преглед и поне веднъж годишно трябва да посещава своя уролог“, обясни д-р Горан Деримачковски.

Той уточни, че в ранен стадий заболяването няма никакви симптоми.

„Ако има симптоми, това означава да го открием доста в по-късен стадий, при който лечението е по-трудно. В нашата болница имаме мултидисциплинарен екип, който при ранно диагностициране на заболяването, то е 100% лечимо“, обясни д-р Горан Деримачковски.

Сред столичните болници, в които ще се провеждат безплатни профилактични прегледи през целия ноември, са МБАЛ "Св. София", „Царица Йоана-ИСУЛ“ и ВМА. Лекарите ще правят прегледи и ехография, включително на бъбреците. За целта е необходимо предварително записване.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна