Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия нареди на кореспондента на БНР в Москва да напусне страната

Снимка: Васко Михайлов

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак. 

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на колегата ни е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като "огледална мярка" в отговор на, цитирам, "преследването" на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност. 

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София", допълват от руското външно ведомство.

Ангел Григоров не е уведомен за решението на руското Министерство на външните работи. На 1-ви ноември той беше извикан на разговор в Министерството в Москва, часове след информацията, че кореспондентът на вестник "Росийская газета" Александър Гацак е напуснал България след заповедта на председателя на ДАНС. 

В позиция на ръководството на БНР се казва:
"Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна". 
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна