Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на китайския износ с 6,4% през октомври

През октомври китайският износ се сви с по-силно от очакваното, докато вносът отбеляза изненадващ растеж, като данните са пореден знак за нестабилно възстановяване на втората по големина икономика в света на фона на множество предизвикателства у дома и в чужбина.

Износът през октомври се сви с 6,4% на годишна база до 274,83 млрд. долара след спад с 6,2% месец по-рано и очаквания за доста по-умерено понижение с 3,3 на сто. Това представлява понижение на китайския експорт за шести пореден месец в резултат на слабото търсене зад граница, показват данни на китайският митници.

Износът в посока САЩ се сви с 8,2%, към Япония - с 13% и към ЕС - с 12,6 на сто.

В същото време обаче износът на редкоземни елементи, които са ключови за голяма част от високо технологичната индустрия, нарасна през октомври с 19 на сто.

От началото на годината китайският износ се сви с 5,6% до 2,79 трлн. долара спрямо първите 10 месеца на 2022 г.

В същото време вносът в Китай нарасна изненадващо през октомври с 3,3% спрямо година по-рано до 218,3 млрд. долара след спад с 6,2% през септември и очаквания за понижение с 4,8 на сто. Това е първото увеличаване на вноса от февруари насам и е в резултат на усилията на властите в Пекин да стимулират вътрешното търсене.

Вносът от ЕС се повиши с 5,8%, но се сви от САЩ с 3,7% и от Япония с 8,3 на сто.

За първите десет месеца на годината вносът в Китай се понижи с 6,5% спрямо същия период на 2022 г.

Всички това доведе до рязко свиване на търговския излишък на Китай през октомври до 56,53 млрд. долара от 82,35 млрд. долара през същия месец година по-рано и прогнози за 82 млрд. долара. Това е най-слабият позитивен търговски баланс от февруари 2023 г. насам.

Търговският излишък спрямо САЩ се сви през октомври до 30,82 млрд. долара от 33,119 млрд. долара през септември.

Анализатори отбелязват, че е прекалено рано да се каже дали неотдавнашния пакет от мерки на държавата ще бъде достатъчен, за да подкрепи вътрешното търсене, тъй като проблемите в имотния пазар, безработицата и слабото доверие на домакинствата и бизнеса застрашават устойчивото възстановяване ма Китай.

Производствената активност в Китай неочаквано се сви през октомври, показаха данни, оповестени през миналата седмица, усложнявайки усилията на управляващите в Пекин да съживят икономическия растеж.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени