Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имплантация на безжичен пейсмейкър в дясна камера на сърцето за първи път в България

3
Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“
Снимка: болница Света Анна

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ направиха за първи път в България имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. 

Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантацията, беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за операцията.

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение. Мъжът беше с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия.  И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.

Операцията е нова за България, така че тепърва предстои заплащането ѝ по НЗОК. Първите такива имплантации станаха възможни благодарение на любезното съдействие на Съсловно сдружение по кардиостимулации и елктрофизилогия в България и ръководството на УМБАЛ „Св. Анна".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна