Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според "Подкрепа" новите данъчни закони са внесени в нарушение на КТ

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Проектите за промени в Закона за местните данъци и такси в Закона за облагане на доходите на физическите лица са внесени от Министерския съвет в парламента в нарушение на Кодекса на труда, тъй като в тях са включени текстове, които не са консултирани със синдикатите и работодателите. 

За това алармира президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов. 

В писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков той настоява проектите да бъдат върнати на правителството и да се спази процедурата за обсъждането им в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Манолов подчертава, че в двата законопроекта са включени текстове, които пряко влияят върху жизненото равнище и осигурителните отношения. Затова те трябва да се консултират задължително със социалните партньори, както предвижда Кодексът на труда. 

Става въпрос за разпоредба в проекта за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с която се променя обхватът на облагаемия доход от трудови правоотношения, което води до допълнително увеличение на данъчно-осигурителната тежест. 

А в Закона за местните данъци и такси има нови параграфи, с които се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт, аргументира се синдикалният лидер. 

От КТ „Подкрепа“ напомнят, че данните от статистиката сочат, че 2/3 от домакинствата в страната са на жизнения минимум, а 1/3 са под прага на бедност. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна