Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умно село" като "Филми за слушане"

Поредицата от документални филмови портрети на ярки личности вече ще бъде и под формата на аудиосериал за абонатите на Storytel

Документална поредица "Умно село", която рисува портретите на българските интелектуалци и артисти, вече ще бъде и под формата на аудиосериал. От днес, 9 ноември, седем филмови заглавия от поредицата ще бъдат активирани в Storytel – през седмица до Нова година. Те са обединени от заглавието "Филми за слушане".

Абонатите на платформата ще могат да слушат за фалшивия герой с Тодор Колев, за къде пътува писателят Георги Данаилов, за това как да си носят новите дрехи със Стефан Цанев, ще чуят гласа на голямата османистка и автор на безподобна историческа проза Вера Мутафчиева, ще разберат кое е "Нищо за продан“ с писателя Боян Биолчев и ще се насладят на два филма за слушане, посветени на проф. Крикор Азарян – завещанието му "Чехов х3“ и "Последният запис на стария клоун“, който действително е последният направен запис с големия български режисьор.

"Благодаря на Storytel, че прегърнаха идеята и предоставиха платформата си. Точно като радиочовек, си дадох сметка, че разпространяването на културата памет, което се прави от едно аудиовизуално произведение и в частност филмите от поредицата "Умно село", спокойно може да бъде трансформирано на една нова платформа. Да се адаптира съдържанието, на определен брой филми, трябва да кажем, защото има степен на адаптивност на филмите, към стрийминга на Storytel – една от най-големите компании в света, предлагащи абонаментни услуги. И по този начин да увеличим аудиторията, да я разширим в посока абонатите на платформата, чийто профил е на модерни хора, търсещи улеснен достъп до дигитално съдържание като нов начин за консумация на култура“, каза в "Артефир“ един от авторите на поредицата "Умно село“ – журналистиката и сценарист Антоанета Бачурова.

Всеки  един от епизодите, включени в аудиосериала "Филми за слушане“, надгражда смислово, структурно и технологично филмите от поредицата „Умно село“, за да се получи един чисто нов продукт – фийчър, който обаче има своята самостойност и отговаря изцяло на идеята на самите документални произведения, които представляваха един портрет спектакъл.

"Става дума за хора, личности, чийто глас е разпознаваем от нацията. Да не забравяме, че филмите от поредицата запълниха една почти липсваща по това време ниша на едно систематично документиране на културния процес между двата века. Защото на старта на поредицата, на ръба с новата епоха, в България имаше ярко струпване на артистичен и духовен елит. Така се роди галерията "Портрети на големите в българската култура“, така че помислете си – Тодор Колев, Георги Данаилов, Крикор Азарян, Джоко Росич, Николай Бинев, Рангел Вълчанов, Наум Шопов – те са по един в държава като нашата. Затова акцентът в този аудиосераил, който сме нарекли "Филми за слушане“ – от слогана на Storytel "Книги за слушане“, мисля, че ще бъде интересен, защото знаете, че и лентата остарява, но гласът остава", обясни още Антоанета Бачурова.

Представените личности са пример за скромност, талант, самоирония и ценностна система и тъкмо в това е смисълът гласовете им отново да бъдат чути.

"Това, което говорят, звучи мъдро, без да е претенциозно. Хората обичат да слушат не само история, те обичат някой някъде да усетят, че е споделил нещо, което – да, и те така го мислят, и те така го преживяват, но някой го е облякъл по-красиво в думи. Това е споделено чувство.“

Повече чуйте в звуковия файл.

Проектът "Филми  за слушане" е подкрепен от Национален фонд "Култура“.

Снимка – "Умно село"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна