Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон призова Израел да спре да убива бебета и жени в Газа

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел трябва да спре да убива бебета и жени в Газа, каза френският президент Еманюел Макрон в ексклузивно интервю за Би Би Си.

В интервюто, дадено в Елисейския дворец, френският президент заяви, че няма "никакво оправдание" за бомбардировките, като отбеляза, че прекратяването на огъня би било от полза за Израел. Въпреки че признаваме правото на Израел да се защити, ние го призоваваме да спре бомбардировките в Газа, каза Еманюел Макрон, като уточни, че Франция ясно осъжда терористичните действия на "Хамас". Франция, подобно на Израел, Съединените щати, Обединеното кралство и други западни нации, смята "Хамас" за терористична организация. 

На въпрос дали иска други лидери, включително американските и британските, да се присъединят към призивите му за прекратяване на огъня, Макрон отговори: "Надявам се да го направят'. 

Говорейки ден след конференцията за хуманитарна помощ в Париж за войната в Газа, Макрон каза, че "ясното заключение" на всички правителства и агенции, присъстващи на тази среща, е "че няма друго решение освен първо хуманитарна пауза, след това преминаване към прекратяване на огъня, което ще позволи защитата на всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна