Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болка в гърдите и недостиг на въздух могат да бъдат симптоми и на стеснена клапа на сърцето при хора над 65 години

В над 90% от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми

| обновено на 12.11.23 в 16:15
Д-р Николай Стоянов
Снимка: Елена Бейкова

В над 90 процента от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми. Това обясни в интервю за БНР кардиологът от столичната университетска болница "Света Анна " д-р Николай Стоянов. Той е сред организаторите на XI Конгрес по интервенционална кардиология, който се провежда в София.
Високото кръвно налягане уврежда съдовата система на сърцето, мозъка, бъбреците, очите, но без симптоми и в повечето случаи човек случайно открива, че има проблем, обясни д-р Стоянов. Затова според него е нужно засилване на профилактиката:

"Измерването на единична стойност веднъж на 2 години не е начин на профилактика".

Вариант е хората сами да мерят кръвното си вкъщи или да отидат на лекар.

"Според мен, по-сериозното като ангажимент е на колегите да проследяват пациентите си. Особено при мъжете над 40-годишна възраст много често се случва да имат повишено кръвно налягане и да влошава дългосрочните резултати при тези пациенти. Но ангажиментът е също така и личен на всеки отделен човек", каза д-р Стоянов.

Д-р Николай Стоянов

Болка в гърдите и недостиг на въздух могат да бъдат симптоми и на стеснена клапа на сърцето – най-честото изменение при хората над 65 години. Модерното лечение на този проблем чрез метода ТАВИ също беше сред акцентите на 11-ия конгрес по интервенционална кардиология, който се провежда вече четвърти ден в София. Важно е хората да обръщат внимание на такива неразположения и да търсят медицинска помощ навреме, допълни д-р Стоянов.

Стеснението на аортната клапа може да се хване с обикновено преслушване на гърдите или чрез ехография на сърце, каза още кардилологът. 

Вместо с отворена операция, това изменение все по-често се коригира чрез модерния метод ТАВИ – поставяне на нова клапа чрез влизане през бедрената артерия. Пациентът е в съзнание, а процедурата е най-бързо развиващата се в интервенционалната кардиология, допълни д-р Стоянов. По думите му това удължава живота на хората и подобрява качеството му. 

 Интервенционалното кардиологично лечение спестява натоварващи процедури на болния човек и подобрява прогнозата за живота му, разказа проф. Диана Трендафилова, началник на клиниката по кардиология в университетската болница „Проф. Чирков“.  

Колкото до инфаркта, това заболяване продължава да бъде една от водещите причини за смъртност у нас, въпреки че имаме модерно лечение, достъпно в 60 лечебни заведения. Проблемът е да се потърси медицинска помощ навреме, обясни д-р Стоянов.

Страната ни е на първо място в света по смъртност от инсулти и на челна позиция по смъртност от инфаркти, като и при двете заболявания високото кръвно е основен рисков фактор. Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!