Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Струнният оркестър на Хонконг за първи път гостува у нас

"Страдивари" и "Гуаданини" се събират на софийска сцена

Струнният оркестър на Хонконг за първи път гостува у нас на 13 ноември 2023 г. от 19.00 ч. в Концертната зала на Националното музикално училище. "Страдивари" и "Гуаданини" се събират на софийска сцена

По случай 10-годишнината от създаването на инициативата "Един пояс, един път" и 10-годишнината на оркестъра той организира турне в четири страни от Централна и Източна Европа – Гърция, България, Сърбия и Румъния. 

Концертът включва уникална комбинация от западна класическа музика, хонконгска смесена музика и традиционна китайска народна песен. 

Известният цигулар Марио Хосен ще си сътрудничи с артистичния директор на оркестъра и солист г-жа Яо Дзюе. 

Оркестърът цели да установи мост за културен и артистичен обмен. Турнето по наслов "Strings of the Bauhinia", има за цел да популяризира духа на "Пътя на коприната" чрез музика и да сподели ценностите на китайската култура с международна публика.

Проф. Момчил Георгиев, директор на МФ "Софийски музикални седмици", разказва повече в "Артефир":

"Това е една мащабна идея за презентиране на китайската култура и също така за представяне на европейските култури в Китай, в която бяха замесени и наши български композитори и изпълнители. Асен Аврамов и Георги Арнаудов участваха в тези прояви.

Оркестърът идва със своята ръководителка и основателка Яо Дзюе, която свири на "Страдивари". "Годишните времена" на Вивалди не всеки ден могат да се чуят на "Страдивари"... Като гост солист е поканен Марио Хосен, който ще свири с нея Двойния концерт на Бах. Има също и две пиеси върху фолклорна основа, които са от китайски композитори, и Бритън – вариации за оркестър.

"Страдивари" и "Гуаданини" се събират на софийска сцена, Марио Хосен също има една забележителна цигулка."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – МФ "Софийски музикални седмици"

По публикацията работи: Милена Очипалска