Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Очаква се глобалните емисии да намалеят с едва 2% до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата не постигат достатъчен напредък в намаляването на емисиите на парникови газове, за да предотвратят най-лошите последици от глобалното затопляне, посочва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Докладът идва само седмици преди световните лидери да се съберат в Дубай за годишната климатична конференция на ООН COP28, на която правителствата ще настояват за по-големи действия в областта на климата, включително възможно постепенно спиране на изкопаемите горива преди 2050 г.

"COP28 трябва да бъде историческа повратна точка в това критично десетилетие", посочи Султан ал Джабер, шеф на държавната петролна фирма на ОАЕ, който ще председателства преговорите.

Съгласно настоящите национални климатични планове, известни като Национално определени приноси (NDC), може да се очаква емисиите да се повишат с 9% над нивата от 2010 г. до края на това десетилетие, дори ако NDC бъдат напълно изпълнени, се казва още в доклада на ООН.

Емисиите на парникови газове ще спаднат до 2% под нивата от 2019 г. до 2030 г., се добавя в доклада, което показва, че светът ще стане свидетел на пика на емисиите през това десетилетие.

Това обае все още е далеч от намалението от 43% спрямо нивата от 2019 г., което Междуправителствената група по изменение на климата на ООН посочва, че е необходимо, за да остане в рамките на целта от 1,5 градуса по Целзий, предвидена от Парижкото споразумение.

"Глобалните амбиции стагнираха през последната година и националните планове за климата са поразително несъответстващи на науката. Пропастта между нуждата и действието е по-заплашителна от всякога", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., според което страните се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий, страните трябва да представят и актуализират своите национални програми на всеки пет години.

Националните планове отбелязаха незначително подобрение спрямо миналогодишните амбиции, като тогава се очакваше емисиите да нараснат с 11% в сравнение с нивата от 2010 г.

"Правителства общо предприемат малки стъпки, за да предотвратят климатичната криза", каза изпълнителният секретар на ООН по изменението на климата Саймън Стийл.

Някои страни може да са в по-добра позиция от други.

Анализ от базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух установи тази седмица, че емисиите на въглероден диоксид в Китай могат да започнат да навлизат в "структурен спад" още през следващата година, което се дължи отчасти на рекордните инсталации за възобновяема енергия.

Това, което се случва в Китай и Съединените щати, двата най-големи източника на вредни емисии в света, ще бъде от решаващо значение за постигане на глобалните климатични цели, отбелязва Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна