Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Електра“ на Софийската опера и сопранът Диана Ламар с награди на Международния оперен фестивал в Тегу

3
Видео обръщение на акад. Пламен Карталов
Снимка: Операта в ТегуСофийската национална опера гостува с два спектакъла на операта “Електра“ от Рихард Щраус на 20-ото издание на Международния оперен фестивал в град Тегу в Южна Корея, което се проведе от 6-и октомври до 11-и ноември. В програмата на тазгодишното издание имаше още една творба на Рихард Щраус – “Саломе“, и три опери на Джузепе Верди – “Риголето“, “Макбет“ и “Отело“.

По традиция фестивалът завършва с Гала концерт и церемония по награждаването на участници във форума. Голямата награда за всеотдайност и принос получава постановката на Софийската национална опера “Електра“ от Рихард Щраус.

“Радвам се да изразя най-дълбоката си благодарност към наградите Saya Opera Awards. За това, че ни дадохте Голямата награда, забележителната Голяма награда за 
"Електра", продукция на Софийската Опера, защото това произведение свързва Оперния фестивал в Тегу, Операта в Тегу и Софийската опера. Вярвам в бъдещото ни сътрудничество“, казва режисьорът и директор на Националния ни оперен театър акад. Пламен Карталов в специално видео обръщение, излъчено на церемонията.

Наградата в категория „Най-добър нов певец“ получава сопранът Диана Ламар, която изпълни ролята на Електра във втория спектакъл на Софийската национална опера.

„Бих искала да благодаря на културната фондация Сая за това, че ми даде тази награда! По този начин бе призната упоритата ми работа и цялата любов и страст, които съм вложила в изпълнението на ролята на Електра… Ще запазя това преживяване завинаги в сърцето си“, каза Диана Ламар в своето видео обръщение.

Предаването на програма “Хоризонт“ на БНР за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ беше гост на 20-ото издание на Международния оперен фестивал в Тегу и проследи корейската премиера на “Електра“, осъществена от Софийската национална опера.

В звуковите файлове чуйте специалното издание на “Каста дива“ на 12-и ноември, посветено на турнето на Софийската национална опера в Южна Корея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна